• Świąteczne pierniczki

    Dodano 8 grudnia, 2013 przez w Grupa Skrzaty, Grupa Słoneczka

    Pieczemy świąteczne pierniki

    W piątek, 6 grudnia z sali „Słoneczek” wydobywał się aromatyczny zapach cynamonu, imbiru, kardamonu i innych przypraw korzennych, stanowiących jeden z podstawowych składników ciasta piernikowego. Tego dnia dzieci z grupy „Słoneczka” i „Skrzaty” wzięły udział w zajęciach kulinarnych. Najpierw przedszkolaki zapoznały się z przepisem na piernikowe ciasto, następnie z zasadami higieny pracy. Ubrały czapki, zawiązały fartuszki i z zapałem wałkowały piernikowe ciasto oraz wycinały różnorodne, świąteczne kształty – serca, choinki, misie, dzwoneczki. Kontynuacją zajęć kulinarnych było lukrowanie i zdobienie świątecznych pierników, a następnie degustacja smakołyków i pakowanie ich na prezent dla najbliższych. W dekorowaniu pierniczków chętnie również wzięła udział najmłodsza grupa przedszkolaków – „Zajączki”. Przygotowanie tych łakoci sprawiło dzieciom dużo radości i wprowadziło w radosny oraz magiczny nastrój świąt Bożego Narodzenia. Podopieczni byli bardzo zaangażowani w swoją pracę, a pierniczki w efekcie pięknie wyglądały, niesamowicie pachniały i pysznie smakowały. Kulinarne zajęcia przysporzyły wiele zabawy, zapoznały z bożonarodzeniową tradycją pieczenia pierników i stanowiły inspirację do wspólnych wypieków z rodzicami.

    A oto wyjątkowa receptura „Słoneczek” i „Skrzatów”:

    Składniki:
    - 1kg mąki
    - 0,5 kg miodu
    - 0,5 kg cukru
    - kostka margaryny
    - łyżka proszku do pieczenia
    - 2 op. przyprawy do pierników lub utłuczone w moździerzu goździki, kardamon, cynamon
    - 3 jajka

    Sposób przygotowania:
    W rondlu rozpuścić margarynę z miodem, dodać przyprawy. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masę jajeczną oraz ostudzony miód z margaryną i przyprawami. Zagnieść ciasto. Można odstawić w chłodne miejsce na jakiś czas (ciasto może stać nawet miesiąc).
    Ciasto wałkować, wycinać foremkami różne kształty. Wyciąć dziurki na wstążeczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu można lukrować lub ozdabiać pierniczki w inny sposób.
    Życzymy smacznego!!!

Komentarze zostały wyłączone.
close

error: Zawartość chroniona ! Content is protected !!

Informacja dotycząca ciasteczek (ang. Cookies)
Aby kontynuować przeglądanie stron tego serwisu prosimy o akceptację używania plików cookie.
Aby zmienić preferencje używania cookies należy zapoznać się z więcej informacji